Loading, please wait..

Δεν μπορεί να αποκλείεται κανένας από την Παιδεία

«Δεν μπορεί να αποκλείεται κανένας από την Παιδεία. Έπρεπε να αλλάξει το καθεστώς», είπε.

Δείχνοντας στην πράξη πως ναι, ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο όπως τον έχουμε συνηθίσει και αποδεχθεί…

Η περίπτωση του Αργύρη Κουμτζή είναι πραγματικά ξεχωριστή. Κατάφερε να «σπάσει» τους κανονισμούς του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και να γίνει ο πρώτος τυφλός φοιτητής στην Ελλάδα που περνά στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ.

Ο Αργύρης Κουμτζής διαγνώστηκε από την ηλικία των δέκα μηνών με «ατροφικό οπτικό νεύρο». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ζήσει ως τυφλός. Από την ίδια πάθηση πάσχει και ο πατέρας του, ενώ η μητέρα του είναι μερικώς βλέπουσα. Παρόλα αυτά, ο Αργύρης από πολύ μικρή ηλικία υπήρξε άριστος μαθητής, και κάπως έτσι κατάφερε να περάσει και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Η διαδικασία αυτή δεν ήταν εύκολη, καθώς μέχρι πρότινος οι τυφλοί φοιτητές δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτοί στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, λόγω της δυσκολίας που θα αντιμετώπιζαν με τα μαθήματα. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε. Οι λύσεις βρέθηκαν, και ο Αργύρης είναι ο πρώτος τυφλός φοιτητής που σπούδασε κι αποφοίτησε από το συγκεκριμένο τμήμα, και μάλιστα με βαθμό πτυχίου 9.3/10.

Μόλις στα 21 χρόνια του, ο Αργύρης έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιους διαγωνισμούς φυσικής και μαθηματικών, έχει επισκεφθεί το ΜIT το 2016, έχει παρακολουθήσει καλοκαιρινά σχολεία στη Βόνη και την Κολωνία, ενώ το 2017 ήταν ένα από τα 20 άτομα ανάμεσα στις 500 αιτήσεις, που έγιναν δεκτά για πρακτική άσκηση στο Πανεπιστήμιο τη Οξφόρδης.

Ο Αργύρης, ο οποίος έχει στραφεί πλέον προς την Αστροφυσική, έγινε δεκτός πριν από λίγες μέρες σε μία από της μεγαλύτερες και γνωστότερες ερευνητικές ομάδες του τομέα του παγκοσμίως. Ο νεαρός θα ολοκληρώσει το διδακτορικό του με υποτροφία τεσσάρων ετών στο Max Planc, διεθνές σχολείο ηλιακής και διαστημικής φυσικής του πανεπιστημίου Gottingen στη Γερμανία.

Το πείσμα και η αφοσίωση του Αργύρη είναι μια υπενθύμιση για δύο πράγματα: Αφενός για το ότι στην Ελλάδα πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα βήματα για τη συμπερίληψη όλων των ατόμων στην εκπαίδευση και την παροχή ευκαιριών, και αφετέρου για το ότι η ανθρώπινη θέληση μπορεί να ξεπεράσει πολλά φαινομενικά ανυπέρβλητα εμπόδια.

elEL