Loading, please wait..

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΧΡΕΗ

Συμφωνώ με την άποψη ότι σε πρωτόγνωρες και παγκόσμιες καταστάσεις κινδύνου ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι το “ένα πρόβλημα τη φορά”. Δηλαδή προέχει η υγεία των ανθρώπων στον πλανήτη Γη και επιλέγω να συμμετέχω ενεργά στο #μένουμεσπίτι για πολλούς λόγους.

Αυτό που δεν επιλέγω να κάνω είναι να στρουμθοκαμηλίζω και να θάβω κάτω από το χαλί τα τεράστια θέματα που προκύπτουν καθημερινά στο οικονομικό επίπεδο. Κάθε απόφαση έχει συνέπειες. Τις οποίες θα πληρώσω βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.
Δεν είμαι σίγουρος αν οι επιλογές αυτών των ημερών είναι μακροπρόθεσμα οι βέλτιστες για το ανθρώπινο οικοσύστημα (που περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό και την οικονομία).
Δεν είμαι ειδικός, δεν έχω τις γνώσεις και το χρόνο να σκεφτώ ή να προτείνω τι θα μπορούσε να γίνει εναλλακτικά.

Αυτό που μπορώ να δω ότι συμβαίνει, με τις όσες γνώσεις και εμπειρία έχω στα οικονομικά, είναι μία σειρά ακραίων, αποσπασματικών και χωρίς κανένα πλάνο ή πρόβλεψη κινήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Που οδηγούν σε καταστάσεις δοκιμασμένες και αποτυχημένες.
Τυπώνεται χρήμα σε τέτοιες ποσότητες που σύντομα ότι χρήματα έχουμε στην κατοχή μας μπορεί να είναι απλά χαρτιά για την τουαλέτα, τουλάχιστον δε θα ψάχνουμε να αγοράσουμε τότε… (για να το χαλαρώσω και λίγο το κλίμα)

Μία σειρά από “μέτρα” και “πυροσβεστικές κινήσεις” που θυμίζουν προσπάθεια ανάνηψης με ηλεκτροσόκ σε ένα κορμί που είναι ήδη πεθαμένο.

Ως στάση ζωής επιλέγω να εστιάζομαι στο “πως μπορώ” και στη θετική πλευρά κάθε κατάστασης. Σίγουρα υπάρχουν θετικές προοπτικές μέσα σε όλο αυτό. Και είναι στο χέρι μας, ο καθένας στον προσωπικό του μικρόκοσμο και όλοι μαζί στο βαθμό που επηρεάζουμε τον περίγυρο μας να αρχίσουμε να μαθαίνουμε πως παίζεται το σωστό παιχνίδι του χρήματος!

Και στη συνέχεια να κάνουμε κάτι με αυτό φυσικά.
Και αυτό δε γίνεται μέσα από ένα FB post ή από το λάπτοπ.

Ας μην ξεχνάμε (ή ας μάθουμε) ότι το χρηματικό σύστημα έχει φτιαχτεί για να διατηρεί τους ανθρώπους φτωχούς όπως έχουμε πει >> https://youtu.be/IafnMydPHrE

Όλα αυτά ως εισαγωγή… εμπνεόμενος από αυτή τη συνέντευξη του Γάλλου φιλοσόφου Πασκάλ Μπρυκνέρ από όπου και κρατάω την τελευταία παράγραφο:

«Εκείνο που μου έκανε εντύπωση στο [πρόσφατα] διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν είναι η ιδέα ότι πρόκειται να βασιστούμε στην κατάρρευση της οικονομίας για να ξεκινήσουμε από νέα βάση. Δηλαδή χρησιμοποιώντας το όπλο του χρέους. Δεν είναι διόλου παράλογο: πολλοί οικονομολόγοι έχουν υποστηρίξει εδώ και καιρό την ιδέα της αναθέρμανσης της οικονομίας με χρέη. Χωρίς δισταγμούς ο Μακρόν έκανε το βήμα για χρέη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων.
Κι αυτό είναι νέο! Ο κανόνας του 3% (σχέση χρέους προς ΑΕΠ) που είχε θεσπίσει η Γερμανία έχει παρέλθει. Είναι το τέλος του γερμανικού δεσποτισμού στην Ευρώπη του Μάαστριχτ. Καθώς η Γερμανία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση κι επιπλέον σημειώνεται εκεί μια αναβίωση του ναζισμού, η Φράου Μέρκελ δεν εισακούγεται πλέον ως Μαντείο»…

Δες όλη τη συνέντευξη: www.iefimerida.gr/kosmos/paskal-mprykner-i-pandimia-toy-koronoioy-simatodotei-telos-toy-germanikoy-despotismoy

Λέγεται ότι τα χειρότερα θα έρθουν μετά το ξεπέρασμα της πανδημίας που θα φανούν τα αποτελέσματα της οικονομικής καταστροφής.

Είμαστε κοντά, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα και θα σας ενημερώνουμε για ότι μαθαίνουμε από έγκυρες πηγές.

Η άποψη μας είναι πως αυτές τις περίεργες μέρες είναι μία ευκαιρία να αναλογιστώ τι μπορώ να κάνω διαφορετικά, να εκμεταλλευτώ αυτή την περίοδο αναγκαστικής αγρανάπαυσης για να αποκτήσω νέες δεξιότητες και, γιατί όχι, να ξεκινήσω νέες δραστηριότητες που γα μου δίνουν έξτρα εισοδήματα και σταδιακά αυξανόμενα παθητικά εισοδήματα!

ΝΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ.

elEL