Loading, please wait..

Το χρήμα είναι σαν την κοπριά: όταν το στοιβάζεις, μυρίζει

«Το χρήμα είναι σαν την κοπριά: όταν το στοιβάζεις, μυρίζει.»

είχε πει ο Όσκαρ Ουαιλντ. Η κρίση που τραβάει σε μάκρος είναι προϊόν, μεταξύ πολλών άλλων παραγόντων, του γεγονότος ότι διακόψαμε τη ροή ενός πράγματος που χάνει σε αξία όταν παύει να κινείται: του χρήματος.

Το χρήμα όταν χρησιμοποιείται λανθασμένα διοχετεύει ισχυρότατες δυνάμεις, όπως φόβο, φθόνο ή άγχος για εξουσία. Όταν κάποιος βγάζει χρήματα με σωστό τρόπο, τότε η διαδικασία απόκτησης τους κάνει τον κόσμο καλύτερο.

 

Είναι κάπως σαν τη μέλισσα. Ο πρωταρχικός σκοπός της μέλισσας είναι να εξασφαλίσει νέκταρ για να φτιάξει μέλι. Ενώ βρίσκεται σε αυτήν την διαδικασία, στην πραγματικότητα επιτελεί ένα πολύ μεγαλύτερο έργο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής της σκορπίζεται πάνω στα φτερά της γύρη. Καθώς προχωρεί στην έρευνα της για περισσότερο νέκταρ, η μέλισσα εναποθέτει γύρη σε διάφορα άνθη. Αυτή η επικονίαση είναι πολύ πιο σημαντική από την παρασκευή του μελιού γιατί έχει ως αποτέλεσμα μία πανέμορφη φύση, γεμάτη αφθονία.

Ο άνθρωπος που παίζει το σωστό παιχνίδι του χρήματος είναι σαν τη μέλισσα που αναζητά μέλι. Εστιάζοντας την προσοχή του στο να προσθέτει όσο μεγαλύτερη αξία μπορεί στην επιδίωξη της απόκτησης πλούτου, στην πραγματικότητα αυξάνει το βιοτικό επίπεδο τριγύρω του. Ο άνθρωπος αυτός γνωρίζει ότι πρέπει να δημιουργεί πλούτο με έναν τρόπο που όλοι να κερδίζουν.

Αντίθετα, ο άνθρωπος που εστιάζει την προσοχή του στο κυνήγι των χρημάτων, χωρίς να επιδιώκει να προσθέτει αξία, δεν θα έχει ποτέ συνεχή ροή πλούτου μακροπρόθεσμα. Κάποια στιγμή, η αποτυχία πρόσθεσης αξίας σταματάει τη ροή των χρημάτων.

Παίζοντας το σωστό παιχνίδι του χρήματος αποφεύγεις οποιαδήποτε δραστηριότητα πλουτισμού κάνει κακό ή καθιστά φτωχούς άλλους ανθρώπους. Χρειάζεται να δημιουργείς πλούτο με τρόπο που είναι ηθικός, έντιμος και δημιουργεί μία κατάσταση win/win (κερδίζω/κερδίζεις).

Έτσι, μπορείς να απολαμβάνεις τη δημιουργία πλούτου που βελτιώνει τις ζωές πολλών ανθρώπων. Ο στόχος είναι να γίνει κάποιος πλούσιος πλουτίζοντας και άλλους. Απολαμβάνοντας τα προνόμια της οικονομικής του επιτυχίας χρειάζεται να δημιουργεί ένα συνεχές κληροδότημα για να ευλογηθούν κι άλλοι.

Ο στόχος δεν είναι η συσσώρευση προσωπικού πλούτου για τον πλούτο, αλλά η δημιουργία μίας συνεχούς χρηματοδότησης για την υποστήριξη ευγενών σκοπών.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν την πρωτοβουλία Giving Pledge το 2010 ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Μπιλ Γκέιτς. Πλέον αριθμεί εκατοντάδες μέλη και όλοι τους έχουν συμφωνήσει και υποσχεθεί να δώσουν τουλάχιστον τη μισή, ή και όλη, την περιουσία τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς είτε στη διάρκεια της ζωής τους είτε μέσω της διαθήκης τους.

Η υπόσχεση αυτή δεν δεσμεύει νομικά κανέναν τους, είναι περισσότερο μια ηθική δέσμευση και σκοπό έχει – εκτός, φυσικά, από το να χρηματοδοτήσει φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες – να προκαλέσει συζήτηση για την ανάγκη της φιλανθρωπίας και σε ποιους συγκεκριμένους σκοπούς πρέπει να απευθύνεται.

Με άλλα λόγια, τα πλούτη σου δεν είναι μόνο για σένα (εγωισμός), αλλά για να ευλογηθούν οι ζωές πολλών ανθρώπων (ανιδιοτέλεια).

Εάν θέλεις να αρχίσεις να αποκτάς τη σωστή νοοτροπία στο παιχνίδι του χρήματος, η πρώτη απόδειξη της αυτοδέσμευσης σου ότι θα βγάζεις χρήματα για να ευλογηθούν και οι ζωές άλλων ανθρώπων είναι να χαρίζεις τουλάχιστον 10% των κερδών σου από τώρα, να εφαρμόζεις δηλαδή την περίφημη αρχή της «δεκάτης»…

Την χρονιά που έρχεται, το σωστό παιχνίδι του χρήματος μπορεί να ξεκινήσει και για σένα και είναι γεμάτο εκπλήξεις! Το 2020 είναι η χρονιά σου. Τόλμησέ το!

αλέξιος

……………………

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο epixeiro.gr: www.epixeiro.gr/article/158662

Δες περισσότερα κείμενα για το παιχνίδι του χρήματος ΕΔΩ

……………………

 

elEL