Loading, please wait..

Χακούνα – Ματάτα: Πλούτος και ανθρώπινη ευτυχία

«Χακούνα – Ματάτα… είχα ανάγκη να ζήσω τη ζωή μου…»​.

Αυτή η φράση σημαίνει: Έξω καρδιά, ξέχνα τη δράση, όπου θέλει ας βγει, ούτε έγνοιες ούτε ευθύνες. Είναι ο γνωστός μικροαστισμός, το να θέλει κανείς να βολευτεί κλεισμένος μέσα στο σπίτι του, χωρίς να αναζητάει τίποτα άλλο, παρά μόνο την κάλυψη των υλικών και ψυχολογικών του αναγκών.

Μήπως κι εμείς πολλές φορές δεν πέφτουμε στην άγνοια και στην ξεγνοιασιά, προσπαθώντας να αποφύγουμε την αλήθεια, παρόλο που μέσα μας κάτι μας λέει ότι δεν είμαστε αυτοί που νομίζουμε ότι είμαστε κι ότι η ζωή έχει να μας προσφέρει πολλά περισσότερα από το «Χακούνα – Ματάτα»;

«Σίμπα, με ξέχασες. Ξέχασες ποιος είσαι. Άρα ξέχασες και εμένα. Θυμήσου ποιος είσαι. Κοίτα τον εαυτό σου… Να πάρεις τη δική σου θέση στον κύκλο της ζωής. Θυμήσου ποιος είσαι, γίνε ο βασιλιάς. Εσύ το δικαιούσαι».

«Αλλαγή… καλό, μα δύσκολο… ξέρω τι πρέπει να κάνω, αλλά πρέπει ν’ αντιμετωπίσω το παρελθόν». Όντως, δεν είναι εύκολο να ξεπεράσεις μια τραυματική εμπειρία ή μια κατάσταση χρόνων που σε κατέπνιγε. Αλλά δεν μπορείς να προχωρήσεις, αν μείνεις σε αυτή. Μπορείς να λες ψέματα ότι είσαι καλά και να κρύβεις την εσωτερική σου πίεση, αλλά καλό δεν θα σου κάνει.

Πολλοί άνθρωποι περνούν όλη τους τη ζωή στο να τρέχουν μακριά απ’ τα προβλήματα τους, ενώ αν κάτσεις και τα αντιμετωπίσεις, θα δεις ότι δεν είναι τόσο τρομακτικά όσο νομίζεις. Αν τα αφήσεις και δεν αναλάβεις δράση για όσα καίνε το «μέσα» σου, τα προβλήματα θα γιγαντωθούν και οι ανασφάλειές σου θα καταντήσουν ασήκωτες. Σταμάτα τις δικαιολογίες και καταπολέμησε τους φόβους σου. Δεν γίνεται με τη μία, αλλά θα δεις σιγά – σιγά τη ζωή σου να αλλάζει προς το καλύτερο.

Χακούνα – Ματάτα… τι υπέροχη φράση! Μία εξαιρετική στιγμή της ταινίας: Ο Τιμόν και ο Πούμπα βρίσκουν τον Σίμπα στη χειρότερη του στιγμή, αλλά τον βοηθούν να μεγαλώσει δυνατά, με το ρητό που σημαίνει «έξω καρδιά»! Ποιο το νόημα να χολοσκάς για όσα ήδη έγιναν; Καλυτερεύεις κάτι έτσι; Το παρελθόν δεν αλλάζει, οπότε άστο πίσω σου, διώξε τις έγνοιες και κοίτα μπροστά με χαμόγελο!

Θα ήθελα να ζήσω σαν φτωχός άνθρωπος με πολλά χρήματα. – Pablo Picasso

Τα χρήματα μπορούν να σας προσφέρουν την ευτυχία, αλλά μόνον όταν δεν υπερβαίνουν τις 76.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε άτομο. Τα περισσότερα μειώνουν το αίσθημα της ευτυχίας, διότι συνοδεύονται από πληθώρα προβλημάτων. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ψυχολόγοι των Πανεπιστημίων Βιρτζίνια και Πέρντιου, αφού ανέλυσαν τα πορίσματα έρευνας της World Gallup Poll σε 1,7 εκατ. άτομα από 164 χώρες, με διαφορετικό βιοτικό επίπεδο και διαφορετικό κόστος ζωής.

Συγκρίνοντας τα εισοδήματα των ανθρώπων με το πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους, διαπίστωσαν επίσης πως για να νιώθει συναισθηματικά καλά ένας άνθρωπος πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα από 48.000 έως 60.000 ευρώ. Την έννοια της καλής συναισθηματικής κατάστασης την όρισαν με κριτήριο τα αισθήματα χαράς, λύπης, ενθουσιασμού ή οργής που κυριαρχούν στην καθημερινότητά του. Από την εν λόγω έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behavior, το πιο ενδιαφέρον πόρισμα είναι, αναμφίβολα, η διαπίστωση ότι πάνω από ένα ύψος εισοδήματος οι άνθρωποι νιώθουν λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Ο Αντριου Τζεμπ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πέρντιου και συντάκτης της σχετικής μελέτης, επισημαίνει ότι πάνω από ένα ύψος εισοδήματος «παρατηρείται ελαφρά κάμψη του αισθήματος της ικανοποίησης».

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει το φαινομενικά παράδοξο πόρισμα, ο κ. Τζεμπ το αποδίδει στο ότι «τα υψηλότερα εισοδήματα συνήθως επιτυγχάνονται με κάποιο τίμημα». Όπως τονίζει ο ίδιος, τα ευρήματα της έρευνας δίνουν μια γενικότερη εικόνα της σχέσης του χρήματος με την ευτυχία σε διάφορους πολιτισμούς και μας διδάσκουν πολλά για τα όρια του χρήματος και καταδεικνύουν ότι «το χρήμα αποτελεί μόνον ένα τμήμα όσων μπορούν να μας κάνουν ευτυχείς».

Προσωπικά πιστεύω πως από τις μελέτες αυτές και τη γενικότερη συζήτηση περί χρήματος και ευτυχίας λείπουν ορισμένα σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ένα βασικό είναι ο τρόπος με τον οποίο κερδίζει κάποιος τα χρήματα. Είναι τελείως διαφορετικά να εργάζεται 50-60-70 ώρες την εβδομάδα ανταλλάσσοντας τον χρόνο του για τα χρήματα (και ας είναι και πάνω από 76.000) από το να έχει δημιουργήσει ροές εισοδημάτων που του προσφέρουν τα ίδια ή και περισσότερα χρήματα. Και επειδή όλες αυτές οι μελέτες γίνονται από ανθρώπους που ζουν με τις βασικές κοινωνικές πεποιθήσεις περί χρήματος, και γίνονται προς ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί στο να παίζουν το λάθος παιχνίδι του χρήματος… για αυτό τα αποτελέσματα είναι σχετικά.

Επειδή υπάρχει τεράστιος οικονομικός αναλφαβητισμός και το θέμα αυτό πραγματικά επηρεάζει τις ζωές σχεδόν όλων των ανθρώπων στον πλανήτη, η επιχειρηματική μας ομάδα έχει δημιουργήσει το πρώτο podcast (στα ελληνικά) γύρω από το παιχνίδι του χρήματος το οποίο μπορείς να βρεις σε όλα τα apps (apple, anchor, spotify κ.α.) ως gameofmoney από το L-Team

Για να οδηγηθείς προς την ελευθερία είναι απαραίτητο να μάθεις πως παίζεται το σωστό παιχνίδι του χρήματος! Χακούνα Ματάτα λοιπόν, γιατί το παρελθόν δεν αλλάζει, οπότε άστο πίσω σου, διώξε τις έγνοιες και κοίτα μπροστά με χαμόγελο!

Αυτός ο υπέροχος δρόμος μπορεί να ξεκινήσει τώρα και για σένα και είναι γεμάτο εκπλήξεις!

Είναι η ώρα σου. Τόλμησέ το!

……………………

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο epixeiro.gr: www.epixeiro.gr/article/184892

Δες περισσότερα κείμενα για το παιχνίδι του χρήματος ΕΔΩ

……………………

elEL