Loading, please wait..

Υπερήρωας ενάντια στο bullying…

ο τέρας του εκφοβισμού, το οποίο ολοένα και συχνότερα αντιμετωπίζουν μικρά παιδιά, χτυπά σαν υπερήρωας και με περίσσια γενναιότητα και καλοσύνη ένα 12χρονο θύμα του. Πρόκειται για τον Κύπριο Νικόλα Νικηφόρου, ο οποίος δέχτηκε σωματική, λεκτική και ψυχική βία από συμμαθητές του, εξαιτίας σημαδιών που φέρει στο πρόσωπό του. Όπως εξηγεί ο ίδιος, όταν γεννήθηκε τα 2/3 του κεφαλιού του καλύπτονταν από ένα σπάνιο είδος προ-καρκινικών ογκωδών μελανωμάτων, η αφαίρεση των οποίων δημιούργησε τις ουλές. Ο 12χρονος ξεκίνησε μια επιτυχημένη εκστρατεία ενάντια στο bullying, για την οποία τιμήθηκε και βραβεύτηκε αρκετές φορές. Μάλιστα, χθες το Hope For Children απένειμε στον Νικόλα το βραβείο Children’s Rights Defender 2019, το οποίο αποτελεί την υψηλότερη μορφή επιβράβευσης για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία.

Η εκστρατεία για τα δικαιώματα και την ισότητα ξεκίνησε τρία χρόνια πριν, όταν συμμετείχε σε ένα διαγωνισμό προσωπικού πορτρέτου της Kinder, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να ζωγραφίσουν τον εαυτό τους. «Ο νικητής θα έμπαινε σε συσκευασία σοκολάτας που θα πωλούνταν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο (όπου και διαμένει). Αυτό με έβαλε στη διαδικασία να σκεφτώ πώς βλέπω τον εαυτό μου. Δεν έβλεπα τα σημάδια μου μέχρι τη στιγμή που ξεκίνησαν οι άνθρωποι να τα βλέπουν και να μου τα υποδεικνύουν», σημείωσε.

Ο Νικόλας θα γίνει το πρόσωπο της Kinder και θα ξεκινήσει το ταξίδι του. «Δεν νιώθω διαφορετικός. Μόνο όταν οι άνθρωποι μου συμπεριφέρονται σαν να είμαι διαφορετικός. Αυτό, όμως, που προσπαθώ είναι να μην επιτρέπω να νιώθω διαφορετικός, αλλά να ζω κανονικά. Είναι αυτό που προωθώ και στις δράσεις μου, η ισότητα», είπε και πρόσθεσε: «Σε περιστατικά εκφοβισμού μού έχουν πει διαφορά πράγματα. Με έχουν κάνει να αναρωτηθώ αρκετές φορές αν είναι τόσο άσχημη η κατάσταση. Αν όσα έλεγαν για εμένα με περιέγραφαν, αν όντως είναι έτσι. Την πρώτη φορά που αντιμετώπισα σχολικό εκφοβισμό, ήμουν σε τάξη του δημοτικού σχολείου. Με πλησίασε ένα παιδί μαζί με τον φίλο του κοροϊδεύοντάς με. Το είχα πει στους γονείς μου. Πλέον έχουν μειωθεί τέτοια περιστατικά. Αυτό διότι υπερασπίζομαι τον εαυτό μου και δεν είμαι τόσο ευάλωτος».

Όπως εξηγεί έχει μιλήσει και έχει βοηθήσει κάποια παιδιά τα οποία βρέθηκαν στη θέση του και έχουν δεχτεί εκφοβισμό. «Ελπίζω μέσα από τη δράση μου να έχω βοηθήσει ακόμη περισσότερα παιδιά και να τα έχω ενθαρρύνει». Όνειρό του είναι να παραμείνει υπερασπιστής των δικαιωμάτων και ιδίως εκείνων των παιδιών. «Θα μου άρεσε η εργασία που θα κάνω να σχετίζεται με αυτόν τον τομέα. Να συνεχίζω αυτό που ξεκίνησα. Να δίνω ομιλίες και να μεταδίδω τα μηνύματα του σεβασμού, της ισότητας, της αποδοχής».

ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ

Οι δράσεις του Νικόλα ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό τον οδήγησαν στο να γίνει το πρόσωπο της Kinder το 2016, να κερδίσει το Βραβείο Νταϊάνα το 2017, το βραβείο Βρετανού Πολίτη το 2018 και την ίδια χρονιά το «Positive Role Model» στα Βραβεία Εθνικής Διαφορετικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα, το 2017 ψηφίστηκε ως ένας από τους 24 πιο ευαισθητοποιημένους Bristolians κάτω των 24 ετών. Έχει φιλοξενηθεί σε εκπομπές του BBC και σε άλλα ΜΜΕ, έχει κάνει δική του έκθεση τέχνης, πραγματοποιεί ενθαρρυντικές ομιλίες σε σχολεία και πανεπιστήμια για την εξάλειψη του εκφοβισμού.

«Στις χειρότερές μου στιγμές εύχομαι να μην είχα γεννηθεί ποτέ. Ωστόσο, βρήκα το κουράγιο να περάσω όσα πέρασα και πιστεύω ότι έγινε για κάποιο λόγο. Να βοηθήσω τους ανθρώπους που περνούν δυσκολίες στη ζωή τους» σημειώνει ο Νικόλας. Εξηγεί μάλιστα πως «όλοι κάνουμε επιλογές στη ζωή μας. Η κάθε μία διαμορφώνει αυτό που γινόμαστε. Καθημερινά έχουμε την επιλογή είτε να ξυπνήσουμε χαρούμενοι είτε λυπημένοι. Καθημερινά παίρνουμε ατέλειωτες αποφάσεις που είναι κρίσιμες για το ποιοι τελικά είμαστε».

Σημείωσε ακόμη ότι είναι περήφανος που είχε το θάρρος να περάσει από αυτό που πέρασε. «Αυτό δεν το έκανα χωρίς επιλογή ή χωρίς θάρρος. Είχα χαθεί ανάμεσα στους φόβους που είχα στο μυαλό μου. Δεν είχα συνειδητοποιήσει πως είχα την επιλογή να αλλάξω τις περιστάσεις. Τώρα, όταν με ρωτάνε οι άνθρωποι πώς κατάφερα να το ξεπεράσω, τους λέω πως “ήταν επιλογή μου”».

elEL