«Μερικοί άνθρωποι έρχονται στη ζωή μας ως ευλογία. Μερικοί έρχονται στη ζωή σας σαν μάθημα»
– Μητέρα Τερέζα
…………
H Geeta είχε την ευτυχία να γνωρίσει τη δική της Μητέρα Τερέζα. Πριν όμως από αυτή τη συνάντηση που της άλλαξε όλη της τη ζωή ήταν ένα 9χρονο κορίτσι αναγκασμένο να ντύνεται προκλητικά, να βάφετε υπερβολικά και να κάνει σεξ με τουλάχιστον 60 άνδρες την ημέρα!
«Ήμουν πραγματικά θλιμμένη και αναστατωμένη με όλα ίσα συνέβαιναν στη ζωή μου», έχει δηλώσει η ίδια στο αμερικανικό CNN. Κόρη αγροτών από το Νεπάλ η Geeta, σήμερα 35 ετών, πουλήθηκε στον οίκο ανοχής από ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειας της. Ο άνθρωπος αυτός είπε στην μητέρα της και τον πατέρα της ότι θα την πήγαινε να δουλέψει σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ρούχων στο Νεπάλ.
«Στον οίκο ανοχής που ήμουν… έρχονταν καθημερινά πολλοί πελάτες. Η ιδιοκτήτρια μας κακοποιούσε λεκτικά και αν δεν κάναμε αυτά που ήθελε μας χτυπούσε με καλώδια, σχοινιά και καυτά πιρούνια», έχει διηγηθεί η ίδια. Στα 14 της χρόνια σώθηκε με την παρέμβαση ενός αστυνομικού και μεταφέρθηκε στο ασφαλές σπίτι της Anuradha Koirala.
Η 70χρονη γυναίκα και η ομάδα της, Maiti Nepal, έχουν δώσει τα τελευταία 26 χρόνια τεράστιο αγώνα για τη διάσωση και την επανένταξη των γυναικών που έπεσαν θύματα σωματεμπορίας στο Νεπάλ. «Πρόκειται για φτωχές περιοχές με υψηλά ποσοστά αναλφαβητισμού. Αν κάποιος συγγενής ή φίλος εμφανιστεί και προσφέρει σε ένα κορίτσι δουλειά, συνήθως είναι οι γονείς του που το ενθαρρύνουν να τον ακολουθήσει, χωρίς να συνειδητοποιούν τι ακριβώς συμβαίνει» σχολιάζει σε άλλο δημοσίευμα της Guardian η Koirala.
Για τη Μητέρα Τερέζα του Νεπάλ, όπως είναι ευρύτερα γνωστή η προαναφερθείσα, όλα ξεκίνησαν από την προσωπική της ιστορία κακοποίησης στα χέρια του πρώην συζύγου της. «Κάθε μέρα, έτρωγα ξύλο. Και μετά είχα τρεις αποβολές που πιστεύω ότι οφείλονταν στα χτυπήματα. Ήταν πολύ δύσκολο για μένα, γιατί τότε δεν ήξερα πού να απευθυνθώ και σε ποιον να μιλήσω», είχε αποκαλύψει στο παρελθόν στο CNN.
Το βίωμα αυτό σε συνδυασμό με τις συζητήσεις που είχε με γυναίκες που έβλεπε στο δρόμο να ζητιανεύουν λίγες ρουπίες, την οδήγησαν να αρχίσει τους παραδίδει μαθήματα μαθήματα γύρω από ζητήματα φυλετικής βίας και ενδυνάμωσης. Σε καθεμία από τις πρώτες της, οκτώ μαθήτριες έδωσε 1.000 ρουπίες από το εισόδημά της, για να ξεφύγουν από την επαιτεία και να γίνουν πλανόδιες πωλήτριες. Εισπράττοντας ένα μικρό ποσοστό από τα κέρδη τους, ήταν σε θέση να προσφέρει ασφάλεια και μια οικονομική ανάσα και σε άλλες γυναίκες που τα είχαν ανάγκη.
Το 1993 ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Maiti Nepal, μέσα από την οποία τα τελευταία 26 χρόνια στηρίζει γυναίκες και παιδιά που έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης. Σήμερα η οργάνωσή της φροντίζει περισσότερα από 1.000 παιδιά, σε τρία καταφύγια όπου προωθούνται κορίτσια που ζουν σε συνθήκες υψηλού κινδύνου για σωματεμπόριο. Η Maiti Nepal μετρά επίσης 11 καταφύγια για κορίτσια που έχουν διασωθεί από τη σεξουαλική σκλαβιά, δύο κέντρα περίθαλψης για γυναίκες και παιδιά με HIV/AIDS και ένα σχολείο.
Στα 70 της χρόνια η Koirala, συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στο sex trafficking με κάθε διαθέσιμο μέσο. Πραγματοποιεί δηλαδή καμπάνιες ευαισθητοποίησης, προγράμματα ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης που απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες γυναίκες. Από την ίδρυσή της η οργάνωση υπολογίζεται ότι έχει σώσει πάνω από 18.000 κορίτσια.
«Όταν βλέπω πόσο πονάνε -σωματικά αλλά και ψυχικά- με θορυβεί τόσο, που δεν μπορώ να αποστρέψω το βλέμμα μου. Μου δίνει τη δύναμη να αγωνιστώ να ξεριζώσω αυτό το έγκλημα» δηλώνει αυτή η μοναδική γυναίκα, υπόδειγμα τόλμης και επιμονής, που το 2010 παρέλαβε από το αμερικανικό δίκτυο CNN το βραβείο «Ηρωίδα της Χρονιάς».
.
.
Πηγή: http://edition.cnn.com/2010/LIVING/04/29/cnnheroes.koirala.nepal/