Loading, please wait..

Κρίση ή ευκαιρία; Πώς θα είναι ο κόσμος μετά τον κορονοϊό;

Αυτό που ζούμε, αυτές τις περίεργες μέρες, μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα που σου συνέβη! Η κατάσταση της κρίσης του κορονοϊού είναι μεγαλύτερη από τους δίδυμους πύργους, ή την κατάρρευση του 2008, ή όποια άλλη κρίση των τελευταίων 100 χρόνων. Αυτό που συμβαίνει παγκοσμίως σε κάθε επίπεδο, με το μισό πληθυσμό της Γης να είναι σε (οικειοθελή) εγκλεισμό στα σπίτια, πιθανότατα να οδηγήσει σε μία τεράστια οικονομική καταστροφή. Αυτό που σίγουρα συμβαίνει είναι πως ζούμε επίσημα το τέλος της βιομηχανικής εποχής και την οριστικοποίηση της «εποχής της πληροφορίας» (information age).

Από το 1980 ο Άλβιν Τόφλερ στο συγκλονιστικό βιβλίο του «το τρίτο κύμα» περιγράφει αυτή τη μετάβαση και, μερικές δεκαετίες μετά, όλα όσα προέβλεψε είναι πλέον πραγματικότητα και το τρίτο κύμα έχει κερδίσει πλέον επίσημα τη μάχη.

Σε αυτό το βιβλίο, ο Τόφλερ καλύπτει ένα εκπληκτικά μεγάλο εύρος θεμάτων γύρω από την ανθρώπινη κοινωνία και την οργάνωσή της. Η βασική αφήγηση έχει ως εξής: Ολόκληρη η ιστορία του πολιτισμένου κόσμου (μετά από τη νεολιθική εποχή) χαρακτηρίζεται από τρεις μεγάλες φάσεις: την αγροτική επανάσταση, τη βιομηχανική επανάσταση και την επανάσταση της εποχής της πληροφορίας.

Σε ότι αφορά τη σειρά άρθρων για το πώς παίζεται το σωστό παιχνίδι του χρήματος, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πως περιγράφει την εξέλιξη του χρήματος σε αυτό το βιβλίο.

Ενώ στο Πρώτο Κύμα το χρήμα έχει πραγματική αξία (χρυσός, ασήμι, κ.α.), στο Δεύτερο Κύμα έχει συμβολική αξία: δεν είναι δηλαδή, παρά ένα κομμάτι τυπωμένο χαρτί με την υπογραφή ενός κεντρικού τραπεζίτη.

Στο Τρίτο Κύμα, όμως, θα έχουμε το υπερ-συμβολικό χρήμα. Με δεδομένο ότι δεν θα χρειάζεται να κουβαλάμε λεφτά, τις πληρωμές μας θα τις κάνουμε με τα ηλεκτρονικά μας εργαλεία, και όλες μας οι συναλλαγές μαζί με το ιστορικό τους, θα γίνονται στο Δίκτυο.

Η μετάβαση στην εποχή της πληροφορίας είναι μία τεράστια αλλαγή και το πρόβλημα θα το έχουν όσοι είναι ακόμα κολλημένοι στις σκέψεις και πρακτικές της βιομηχανικής εποχής.

Το αν σήμερα βιώνω κρίση ή όχι είναι δικό μου θέμα. Είναι όλα μέσα στο κεφάλι μου. Το αν θα κάθομαι μέσα στο σπίτι σκεπτόμενος όλη μέρα αν και πότε θα χάσω τη δουλειά μου, το σπίτι μου, τα χρήματα μου, τη σύνταξη μου κτλ, έχει να κάνει με το αν είμαι εγκλωβισμένος σε παλιές σκέψεις της βιομηχανικής εποχής.

Τα πάντα στη ζωή ακολουθούν τους κύκλους της ζωής, πεθαίνουν και ξαναγεννιούνται και συνεχώς αλλάζουν μορφή… η κάμπια γίνεται πεταλούδα, τα δέντρα μένουν γυμνά το χειμώνα κι έπειτα βγάζουν καρπούς. Η ζωή ποτέ δεν σταματά, ποτέ δεν βαλτώνει, μόνο αλλάζει μορφές γιατί εξελίσσεται!

Αυτό που ζούμε είναι η ώρα της μεταμόρφωσης. Του καθενός ξεχωριστά.

Και φυσικά και όλων μαζί, αλλά πάντα ξεκινάει σε ατομικό επίπεδο και εκεί είναι που έχω την απόλυτη ευθύνη. Και αυτό θέλει δουλειά… εσωτερική δουλειά. Γι’ αυτό γίνεται στο σκοτάδι, εσύ με τον εαυτό σου.

Ναι, δεν είναι εύκολη δουλειά, μοιάζει με την κάμπια που κάποια στιγμή έχει στριμωχτεί πολύ μέσα στο σφιχτό κουκούλι και στο σκοτάδι και βάζει όλα της τα δυνατά μέχρι που σπάει το κουκούλι που την περιορίζει και βγαίνει στο φως!

Και αν αυτή την περίοδο ζορίζεσαι οικονομικά, σκέψου τον εαυτό σου σαν μία κάμπια. Και αυτή η κρίση είναι το κουκούλι σου. Το ερώτημα είναι: «ως τι θα αναδυθείς από εκεί;»

Θα βγεις ως θύμα που θα λέει για την κακή του τύχη, τον άδικο κόσμο που τον κατέστρεψε, τους κακούς καπιταλιστές που τα θαλάσσωσαν κ.α. ή θα πεις ότι αυτό ήταν το καλύτερο πράγμα που σου συνέβη;

Το ίδιο ισχύει και για τον κορονοϊό. Θα κλαίω τη μοίρα μου ή θα πάρω μία απόφαση να τρώω πιο υγιεινά, να προσέχω τα κιλά μου και το σώμα μου και να γίνω όσο περισσότερο υγιής μπορώ για να μην έχω τέτοια θέματα στο μέλλον;

Γιατί ο ιός είναι αληθινός. Το ερώτημα είναι πόσο υγιής είμαι εγώ… Ή θα γίνω πιο υγιής και πιο πλούσιος ή θα οδηγηθώ στην αποτυχία.

Αυτές είναι δικές μου αποφάσεις που μπορώ να πάρω σήμερα! Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να μεγαλώσω και να ωριμάσω συναισθηματικά, νοητικά, πνευματικά, σωματικά και οικονομικά. Αυτό μπορεί να συμβεί αν σταθώ με ειλικρίνεια και θάρρος μπροστά στον καθρέπτη και ρωτήσω τον εαυτό μου: «πως έφτασα έως εδώ; Ποια είναι αυτά που δε γνωρίζω ή που μου έχουν μάθει εντελώς λάθος και γιατί δεν είμαι κατάλληλα προετοιμασμένος για τη νέα εποχή;»

Ο Τόφλερ στο βιβλίο του περιγράφει το μέλλον με απόλυτη αφοσίωση και πίστη στη δημιουργική ικανότητα των ανθρώπων να αξιοποιήσουν την τεχνολογική εξέλιξη προς όφελός τους, και όχι για τη δημιουργία ενός δυστοπικού μέλλοντος.

Εσύ, στο δικό σου μέλλον, θα αποφασίσεις να αξιοποιήσεις όλες τις εξελίξεις της τεχνολογίας και να δημιουργήσεις τις δικές σου νέες ευκαιρίες, με μία πραγματική επανάσταση στην καθημερινότητα της ζωής σου; Θα μάθεις πως παίζεται το σωστό παιχνίδι του χρήματος και πως μπορείς να αποκτήσεις οικονομική ανεξαρτησία στη νέα αυτή εποχή;

Εάν η απάντηση είναι ναι τότε καλώς ήρθες στη νέα εποχή της πληροφορίας!

Δεν είσαι μόνος, είμαστε πολλοί σε αυτό το ταξίδι και όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα, πολύ πιο γρήγορα και με περισσότερη χαρά και απόλαυση.

Αυτός ο υπέροχος δρόμος μπορεί να ξεκινήσει τώρα και για σένα και είναι γεμάτος εκπλήξεις!

Είναι η ώρα σου. Τόλμησέ το!

αλέξιος

…………….

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη στήλη του Αλέξιου Βανδώρου στο epixeiro.gr. Χωρίς ενημέρωση ή προειδοποίηση και αφού δημοσιεύτηκε το άρθρο στις 24.04.2020 έλαβα το εξής email:

“Απλώς Αλέξη έχω να σε ενημερώσω για δύο θέματα:
  • Αρχικά, για το βίντεο, με ενημέρωσαν από το εμπορικό πως δεν μπορούν να προστεθούν άλλα βίντεο σε νεότερα άρθρα, και έπρεπε να αφαιρεθεί και από το σημερινό. Θεωρούνται μέρος των πωλήσεων στα άρθρα, και έως τώρα έμεναν λόγω της συνεργασίας μας. Μένουν στα προηγούμενα, αλλά θα πρέπει να συζητήσεις μαζί τους τι θα μπορούσε να γίνει από εδώ και πέρα. Σε φέρνω σε επαφή όποτε θέλεις.”

Έχω μάθει και ως επιχειρηματίας και ως ελεύθερος άνθρωπος να ακολουθώ κάποιους ηθικούς και επαγγελματικούς κανόνες. Μεταξύ των οποίων να ενημερώνω κάποιον (μακροχρόνιο κιόλας) συνεργάτη μου ότι θα “κόψω” ή θα πειράξω κάτι δικό του και αν είναι σύμφωνος με αυτό. Για αυτό επέλεξα να αναδημοσιεύσω το κείμενο μου στο προσωπικό μου blog και να το μοιραστώ από εδώ στα social media.

…………….

Για να σε βοηθήσει η επιχειρηματική μας ομάδα σου δίνει ΔΩΡΟ την 1η ενότητα, διάρκειας 1+ ώρας, του μοναδικού eCourse «μάθε το παιχνίδι του χρήματος»!

Δες τη ΔΩΡΕΑΝ εδώhttp://eepurl.com/gZIXmj
με τον κωδικό κουπονιού: ALEXBLOG

elEL