Το Ισπανικό «La Casa de Papel» έχει κάνει τεράστια επιτυχία και συζητιέται όσο καμία άλλη τον τελευταίο καιρό, με την τέταρτη σεζόν να έχει κυκλοφορήσει πριν λίγες μέρες και τους φανατικούς να την έχουν ήδη δει ολόκληρη.
Πίσω από αυτή την τεράστια παγκόσμια επιτυχία, που έχει φανατικούς οπαδούς παντού, από διάσημους ποδοσφαιριστές μέχρι τις πιο μακρινές χώρες του κόσμου κρύβεται ένα επιχειρηματικό μάθημα.
Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ
Όταν έκανε πρεμιέρα η πρώτη σεζόν του La Casa De Papel είχε κάνει τηλεθέαση 4,5 εκ. θεατων στο Ισπανικό Antena 3, απογοητεύοντας το κανάλι. Ενώ όλοι είχαν δεχτεί (ακόμα και σκηνοθέτες, ηθοποιοί) πως επρόκειτο για παταγώδης αποτυχία και θα είχε κοβόταν, τότε αποφάσισε να την αγοράσει το Netflix. Η μια σεζόν κόπηκε σε δυο, με αναπροσαρμογές και επιπλέον γυρίσματα και η συνέχεια είναι γνωστή. Η σειρά μέσα σε χρόνο ρεκόρ έγινε η δημοφιλέστερη μη αγγλόφωνη σειρά του και πήρε το βραβείο Emmy καλύτερης δραματικής σειράς για το 2018.
Όπως δηλώνουν οι παραγωγοί της σειράς, εξαρχής θέλαμε να κάνουμε κάτι που θα έχει παγκόσμια απήχηση και δουλέψαμε πάνω σε αυτό. Ακόμα και όταν τα νούμερα δεν ήταν όπως τα περιμέναμε στην Ισπανία, εμείς κάναμε μία παραγωγή κορυφαία σε ποιότητα βάσει του αρχικού μας στόχου…
ΔΩΣΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ και το αποτέλεσμα, αργά ή γρήγορα, θα έρθει.
Και αν δεν έρθει, μπορείς να συνεχίσεις μέχρι να το δημιουργήσεις!
Για όσους δε γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, η σειρά εστιάζει στον El Professor, έναν απίστευτα ικανό και μυστηριώδη εγκέφαλο του οργανωμένου εγκλήματος ο οποίος συλλαμβάνει την ιδέα μίας επικών διαστάσεων ληστείας. Αποφασίζει λοιπόν, να στελεχώσει την ομάδα του με οκτώ άτομα κατάλληλα για την όλη επιχείρηση, με τους συνεργούς του να παίρνουν ομήρους και κλειδώνουν και τους εαυτούς τους μαζί τους στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Ισπανίας. Έτσι ξεκίνησε η όλη ιστορία, η συνέχεια στο διαδίκτυο για να μην κάνουμε και spoiler σε όσους δεν την έχουν δει.
Σε ό,τι αφορά το παιχνίδι του χρήματος, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ καθώς υποδεικνύει τη σαθρή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των κρατικών θεσμών και το πόσο ευάλωτη είναι η μάζα του κόσμου απέναντι σε αυτό το Λεβιάθαν.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ βέβαια... το να δει κάποιος μία σειρά στον υπολογιστή του φυσικά και δεν είναι κακό. Το να βλέπει κάποιος 2-3-5-10 σειρές παράλληλα, να “κολλάει” με τις ώρες και να χάνει πολύτιμες ώρες ύπνου, ξεκούρασης, εργασίας, χρόνου με τα παιδιά τότε είναι που γίνεται καταστροφικό.
Ενίοτε έχει ενδιαφέρον να ζούμε τα έντονα συναισθήματα που δημιουργεί έντεχνα και επιστημονικά μία καλογυρισμένη σειρά ή ταινία.
Το να ζει όμως κάποιος συνέχεια τη ζωή μέσα από την ταύτιση του με κάποιον τηλε-ήρωα, αντί να ζει την πραγματική είναι θέμα.
Το να νιώθει επαναστάτης και αντισυστημικός βλέποντας το Casa de Papel και ταυτόχρονα να χρησιμοποιεί όλα τα προϊόντα του εγκαθιδρυμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι μία φαντασίωση.
Το να γίνεται ένα με το υπέροχο κορμί και το γεμάτο αυτοπεποίθηση χαρακτήρα του πρωταγωνιστή και το επόμενο πρωί να συνεχίζει την ανθυγιεινή διατροφή και το ρόλο του καλού παιδιού, είναι ένα προσωρινό ναρκωτικό.
Μπορεί να είναι σκληρά τα παραπάνω, αλλά σε μία κοινωνία ναρκωμένη είτε από την τηλεόραση είτε από το σινεμά είτε από τη νέα μόδα των τηλεοπτικών σειρών αξίζει τον κόπο να ειπωθούν.
Γιατί κάθε ώρα που περνάει δεν ξαναγυρνάει.
Έχουμε ένα εκπληκτικό δώρο που λέγεται ζωή και το μόνο πράγμα που μοιράζεται δίκαια σε αυτόν τον κόσμο είναι ο χρόνος.
24 ώρες την ημέρα για όλους.
Φτωχούς, πλούσιους, μεγάλους, μικρούς, άντρες, γυναίκες.
Το τι θα κάνω με κάθε μία ώρα, κάθε ένα λεπτό, της ημέρας μου είναι που θα καθορίσει το που θα βρίσκομαι σε 5 χρόνια από σήμερα.
Αν θέλω κορυφές, αυτό έχει τίμημα.
Αν θέλω εκπληκτικές σχέσεις, αυτό έχει τίμημα.
Αν θέλω έναν ευτυχισμένο γάμο, αυτό έχει τίμημα.
Αν θέλω οικονομική ελευθερία, αυτό έχει τίμημα.
Αν θέλω αληθινές φιλίες, αυτό έχει τίμημα.
Έχει τίμημα χρονικό και έχει να κάνει και με την ποιότητα και με την ποσότητα του χρόνου.
Για αυτό την επόμενη φορά που θα πας να πατήσεις το κουμπί για να δεις το επόμενο επεισόδιο, ή να ξεκινήσεις μία νέα σειρά, σκέψου…
ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ σε 5 χρόνια από σήμερα;
Η απάντηση μπορεί και να σε καταπλήξει…
αλέξιος