Loading, please wait..

Matrix – Τι αντιπροσωπεύει η γυναίκα με το κόκκινο φόρεμα;

Το βάθος και το κρυμμένο νόημα της τριλογίας ταινιών Matrix είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Μια από τις αγαπημένες μου σκηνές στην πρώτη ταινία είναι όταν ο Μορφέας περπατάει με το Νήο και του εξηγεί τι είναι το Matrix, αλλά ενώ ο Νήο ακούει, αποσπάται η προσοχή του από την όμορφη γυναίκα με το κόκκινο φόρεμα.

 

Ο Μορφέας, λοιπόν, ρωτάει: «Με άκουσες, Νήο; Ή κοιτούσες τη γυναίκα με το κόκκινο φόρεμα; »

Πριν ο Νήο παραδεχτεί ότι έχει παρασυρθεί, ο Μορφέας του λέει να ξαναδεί, αλλά αυτή τη φορά βλέπει τον πράκτορα Σμιθ που τον σημαδεύει με ένα όπλο κατευθείαν στο κεφάλι του.

 

Ποιο είναι λοιπόν το βαθύτερο νόημα πίσω από αυτή τη σκηνή; Τι αντιπροσωπεύει η γυναίκα με το κόκκινο φόρεμα;

Αντιπροσωπεύει απλά την απόσπαση της προσοχής που διακόπτει τη σχέση μας με τους στόχους μας και το σκοπό της ζωής μας. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το φύλο της, είναι απλώς ένα ανόητο προϊόν του συστήματος και έχει δημιουργηθεί με σκοπό την απόσπαση της προσοχής.

Για εμάς, οι γυναίκες με το κόκκινο φόρεμα έρχονται με τη μορφή τηλεόρασης, αλκοόλ, ναρκωτικών, κακομεταχείρισης των κοινωνικών μέσων, άσκοπης περιήγησης στο διαδίκτυο, κουλτούρας διασημοτήτων, πορνογραφίας, επιφανειακών σχέσεων, υλισμού και καταναλωτικού τρόπου ζωής που μας εμποδίζει να εξελιχθούμε και να δημιουργήσουμε τον εαυτό που μπορούμε και μας αξίζει.

Ένας τρόπος για να πετύχουμε έναν μεγάλο μελλοντικό στόχο που μας φαίνεται βουνό και άρα έχουμε αρκετές πιθανότητες να το παρατήσουμε, είναι να δούμε το σήμερα, και τι αλλαγές και νέες δράσεις μπορούμε να ξεκινήσουμε και να το διατηρήσουμε στην καθημερινότητα μας. Οι μικρές αυτές δράσεις στη συνέχεια θα μας οδηγήσουν στον μεγαλύτερο στόχο αρκεί να τις κάνουμε συστηματικά και να μην τις παρατήσουμε.

Επειδή χρειάζεται να κάνεις μικρά καθημερινά βήματα για να φτάσεις σε ένα μεγάλο στόχο, η πιο έξυπνη και αποτελεσματική προσέγγιση είναι να εξοικειωθείς με αυτά και κυρίως να απολαύσεις τη διαδικασία. Αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο για την κατάκτηση του επόμενου στόχου.

Εκεί έρχεται η γυναίκα με το κόκκινο φόρεμα καθημερινά, με διαφορετική φορεσιά κάθε φορά όπως είπαμε παραπάνω, για να σου αποσπάσει την προσοχή, για πέντε λεπτά, για μισή ώρα, για ένα ολόκληρο απόγευμα ή βράδυ. Πολλές φορές για εβδομάδες ή μήνες για να καταλήξεις στη συνέχεια να αναρωτιέσαι γιατί δεν πέτυχες (και πάλι) το στόχο σου.

Η διαφορά των επιτυχημένων από τους αποτυχημένους είναι ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν επιτυχημένες συνήθειες, οι αποτυχημένοι όχι. Συνήθεια είναι κάτι που επαναλαμβάνεις συχνά, μέχρι που γίνεται εύκολα. Η ζωή σου είναι το άθροισμα των μικρών καθημερινών συνηθειών σου. Οι καλές συνήθειες φέρνουν σαφώς καλά αποτελέσματα. Το θέμα είναι ότι τα αποτελέσματα των κακών συνηθειών δεν είναι συνήθως άμεσα και εμφανίζονται αργότερα στη ζωή του ανθρώπου.

Για να πετύχεις τους στόχους σου και αυτά που κάποτε φαίνονταν βουνό η καλύτερη επιλογή για να μην τα παρατήσεις στη μέση της διαδρομής είναι να αποκτήσεις τις κατάλληλες συνήθειες που θα είναι ενδυναμωτικές και στην κατεύθυνση του στόχου σου. Αυτό χρειάζεται καθημερινή πειθαρχία, σε συνδυασμό με την επιθυμία για την επίτευξη του στόχου και με τη δέσμευση ότι δε θα υπάρχει καμία εξαίρεση από οποιαδήποτε «γυναίκα με κόκκινο φόρεμα» εμφανιστεί στο δρόμο σου…

Το αν θα πετύχει κάποιος εξαρτάται από το πόσο καλός «οδηγός» είναι ο άνθρωπος. Γιατί η ίδια η ζωή είναι ένα αυτοκίνητο με οδηγό τον άνθρωπο και εξαρτάται από το πόσο καλά ξέρει να πατάει φρένο ή γκάζι τη στιγμή που χρειάζεται.

αλέξιος

….

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο blog “για συζήτηση” στο ΑποφασίΖω:

Matrix – Τι αντιπροσωπεύει η γυναίκα με το κόκκινο φόρεμα;

elEL